baby,

Въздухът се стеле точно като одеяло – задушно и тежко, на пластове. Топлината създава пашкул около тялото ми, не бива да мърдам, за да не повредя нещо – някои неща са толкова крехки, така е и с одеялата, отвиваш се съвсем малко, но студеното влиза безочливо и нахално, и о, боже, малко неща ме плашат по-малко от студа.

Понякога се опитвам да се нося по течението – водно ли е, въздушно ли е, преносно ли е; как съм разположена върху него – не знам, но се научих да плувам късно и все още се плаша от дълбокото, не влизам навътре, дори не плувам в повечето време – страх ме е докъде ще стигна, ами ако докато се усетя, не стигам вече дъното? Ами ако не мога да доплувам обратно? Ами ако се удавя, ако ми спре въздухът?

Морската пяна се разлива прогресивно върху кожата ти, която мирише на круши, нежно отмива всички вакси, лакове и боклуци от косата ти, сполучливо оформя масури от кичурите ти, красиви са, красива си, но си под водата.

Истината е, че когато излезеш, по лицето ти ще има капчици вода и пясък, ще се задавиш, ще плюеш, в носа ти ще има сол, в косата си ще намериш водорасли, ще се погнусиш от себе си и от водата, ще кажеш – това не е моят дом, и бавно, темерутски, ще закреташ към пясъка, за да се скриеш в някаква дупка, после ще прокопаеш и тунел – ако си късметлийка и ако си наистина галеница на съдбата, земята ще те приеме в себе си така, както винаги си мечтала. Ще лежиш върху ѝ (тя ще представлява грамадна медена пита), пръстите ти ще я опипват неловко, но ще е удобно, нямаш нужда от одеяло, тук няма тръни, бодли, игли, опаковки от чипс, няма чужди сънища, няма чужди мечти, няма чужда любов, влаковете ви не са се разминали, защото даже не са съществували, вестниците са нераздадени и несмачкани, улицата е в ремонт, следователно обувките ти – в прах, в косата ти има толкова малко коса, но толкова много въздух, пръстта не е останала в нея, земята не те държи с ненужни средства – макар че ѝ е позволено, – защото знае, че винаги ще те върне при себе си.

http://ninkokirilov.wordpress.com/2012/03/26/was-it-dark/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s