Музикална равносметка ’22

Ladytron / High Rise

Ясно си спомням първите дни на годината, в които слушах тази песен. В нея имаше нещо зимно и остро. В мен имаше още от същото, плюс някакво отвращение, някакво усещане за терминалност.

Fink / Looking Too Closely

Февруари. Черна, черна завист и утехата, че отново вали сняг, че зимата още не е свършила. Февруари е скокът, който годината прави, за да стигне до пролетта. Не бях съвсем готова.

Max Richter / Whispers

Болоня, Флоренция през март. Гениалната приятелка през цялата година.

Bombay Bicycle Club / How Can You Swallow So Much Sleep

Обожавам BBC (ахах) от гимназията, а A Different Kind of Fix е великолепен албум от-до. Решителност и щастие в тъгата. Идеална за тъканта на април.

Silence / Belief

Още април. Вече не помня как открих тази песен и албум, но са малко съкровище и ви ги препоръчвам.

Steven Wilson / The Same Asylum as Before

Май. Една година по-голяма. Редовни бягства през уикенда. Лъх на свежест и свобода. Капсула на най-хубавата част от пролетта. Опит да приема, без да променям, да бъда, без нещо да правя.

Thievery Corporation / Water Under the Bridge

Юни. В крайна сметка всичко минава. Някои неща остават неразрешени, но и това е окей. Ето нещо хубаво, което успях да постигна: да стоя в некомфортното, поне що се отнася до емоционалното ми състояние. Да оставям някои неща както са. The things we didn’t do, the things we did, it’s water under the bridge.

Placebo / The Prodigal

Пласибо спокойно могат да вземат медал за любимата ми група, редом с другите ми любими групи, които просто не мога да класирам на друго, освен на първо място. Имам някои забележки към концерта им през юли, но последният им албум е прелестен, с достатъчно песни, които да ти напомнят защо обичаш музика(та им), и с идеален баланс между малко яростни и заядливи парчета и песни, на които ти иде да се разплачеш. Като тази.

Future Islands / A Dream of You and Me

Фючър Айлъндс ми напомнят лятото преди Португалия: не помня толкова наситено откъм преживявания време, и толкова свободно някак, бълбукащо, освежаващо, като да се гмурнеш в ледена вода, когато навън е адски горещо. Песента по-долу не прави изключение от тази тоналност. Чух я на живо този август. И не че непременно беше вярно в онзи момент, но донякъде ми се ще да беше (и всъщност защо хем мразя лятото, хем искам морето да ми даде някакъв баланс?). Абе… I asked myself for peace, and found a piece of me, staring at the sea.

Kate Bush / Running Up that Hill

Не съм забравила кой изпя тази песен по-добре (тук), но и аз гледах Stranger Things, и аз преоткрих оригинала. Септември, малко време за мен, много време за магистърската ми теза.

Death Cab for Cutie / Pepper

Първо, Death Cab са обич още от времето на One Tree Hill. Второ, новият им албум е шедьовър. Трето, тази песен е идеална за път през октомври, когато всичко още грее. И четвърто, нали знаете чувството, когато слушате нещо и толкова много ви харесва, че разширявате очи? Е, това беше тази песен за мен.

Massive Attack / Come Near Me

Ноември. Само това стига:

Could it be a strong case of fight or flight?
We never notice we’re slightly overworked
You’re self-conscious
Sweating beads of doubt
This can’t be right

The Cranberries / Dreams

През декември преслушвах основно най-въртяните ми песни за годината според Спотифай, но за завършек все пак избирам тази. Oh, my life is changing everyday, in every possible way.

________________

2021 // 2020 // 2019 // 2018 // 2017 // 2016 // 2015 // 2014

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s